Το Περιουσιολόγιο αντικαθιστά τα τεκμήρια διαβίωσης

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /var/www/clients/client6/web35/web/includes/menu.inc).

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να αντικατασταθούν τα τεκμήρια διαβίωσης από τον «πόθεν έσχες» μέσω του περιουσιολογίου. Ως προς το διαδικαστικό σκέλος, αναμένεται να γίνεται καταγραφή της κάθε δαπάνης του φορολογούμενου στο έντυπο του «Πόθεν Έσχες» και συνυποβολή του μαζί με τη φορολογική δήλωση.

Με αυτά τα στοιχεία, όπως τις δαπάνες για κάθε είδους αγορές, τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, τυχόν ενοίκια που έχουν καταβληθεί, θα υπολογίζεται το εισόδημα. Ο υπολογισμός του εισοδήματος θα γίνεται μαζί με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, όπως έχουν καταγραφεί στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο έτσι ώστε να μπορεί ο φορολογούμενος να το επικαλεστεί για να καλύψει το «πόθεν έσχες» του.

Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο, καθώς σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, είναι κατά 70% έτοιμο και θα έχει εφαρμοστεί μέχρι τα μέσα του 2015.

Πέραν των στοιχείων για τα εισοδήματα, τα ακίνητα και τις καταθέσεις των φορολογουμένων, θα καταγράφονται στο περιουσιολόγιο και στοιχεία για το καταναλωτικό τους προφίλ όπως είναι οι λογαριασμοί τηλεφώνου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστήρια ζωής, κτλ.