Προ των πυλών το Περιουσιολόγιο

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /var/www/clients/client6/web35/web/includes/menu.inc).

Ο νέος ενιαίος φόρος κατοχής ακινήτων βασίζεται στο ηλεκτρονικό αρχείο της εφορίας όπου είναι καταχωρημένη όλη η ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων.

Βρισκόμαστε πλέον ένα βήμα πριν την εφαρμογή του περιουσιολογίου που αναμένεται το νέο έτος ανοίγοντας το δρόμο για την ηλεκτρονική καταγραφή ακινήτων. Πρόκειται για περισσότερα από 25 εκατομμύρια ακίνητα μαζί με τη φορολογητέα αξία τους δηλωμένα από περίπου 4 εκατομμύρια φορολογουμένους από το 2005 μέχρι σήμερα.
 

Το περιουσιολόγιο αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο που θα έχει στα χέρια της η Εφορία προκειμένου:

  • να ελέγχει και να διασταυρώνει όλες τις αλλαγές που γίνονται στην περιουσιακή κατάσταση (αγοραπωλησίες, δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές).
  • να καθορίζει τη φορολογητέα αξία των ακινήτων (αγροτεμαχίων, κατοικιών, οικοπέδων).
  • να διευκολύνει την αυτόματη εκκαθάριση του ενιαίου φόρου για ακίνητα μικρών ή μεγάλων ιδιοκτητών.
  • να βρίσκει και να ελέγχει την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών του δημοσίου, κατάσχοντας την ακίνητη περιουσία όσων δεν έχουν προβεί σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.

 

Αντικατάσταση του Ε9
Η εφαρμογή του περιουσιολογίου θα φέρει την κατάργηση της υποβολής της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων δηλαδή του ειδικού έντυπου Ε9 που οι φορολογούμενοι υπέβαλλαν μαζί με τη φορολογική δήλωση. Μέσω του Taxis θα γίνεται αυτόματη αλλαγή στα περιουσιακά δικαιώματα και θα απαιτούνται λιγότερα δικαιολογητικά.  Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα ενημερώνεται αυτόματα σε  περίπτωση μεταβιβάσεων μέσω του συσχετισμού του κωδικού του κάθε ακινήτου με τα ΑΦΜ πωλητή και αγοραστή.
 

Προκειμένου να ενημερωθούν για την περιουσιακή τους κατάσταση οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μπαίνουν στο προσωπικό ηλεκτρονικό τους αρχείο στο οποίο καταγράφεται η περιουσιακή τους κατάσταση.  

 

Δυνατότητες του νέου ηλεκτρονικού προγράμματος του περιουσιολογίου:

  • παροχή πιστοποιητικού για τη δηλωμένη περιουσία των φορολογουμένων.
  • προβολή και έκδοση ιστορικού των αλλαγών στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων.  
  • ενημέρωση κάθε αγοράς, πώλησης ή μεταβίβασης ακινήτου.

 

Σύνδεση με το Κτηματολόγιο
Σε επόμενη φάση σχεδιάζεται η ηλεκτρονική διασύνδεση του περιουσιολογίου με το Εθνικό Κτηματολόγιο και άλλα πληροφοριακά συστήματα δημόσιων φορέων αποσκοπώντας στην απλούστευση της διαδικασίας αλλαγής στοιχείων και τη διευκόλυνση του φορολογουμένου χωρίς να χρειάζεται να πάει στην εφορία.