Προτεραιότητα στο περιουσιολόγιο και κατάργηση τεκμηρίων

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /var/www/clients/client6/web35/web/includes/menu.inc).

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, ένας από τους κύριους στόχους του Υπουργείου είναι η δημιουργία του περιουσιολογίου, η ολοκλήρωση του οποίου θα ανοίξει το δρόμο για την κατάργηση των τεκμηρίων και θα δώσει τη δυνατότητα μιας πλήρους και σαφής εικόνας των φορολογουμένων.

Ο κύριος Μαυραγάνης δήλωσε ότι μέσω του Ε9 έχει ήδη καταγραφεί η ακίνητη περιουσία. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να γίνει ακριβής έλεγχος των φορολογουμένων σε σχέση με την αύξηση της περιουσίας τους και να εντοπιστεί τυχόν απόκρυψη εισοδημάτων.

Ήδη έχουν καταγραφεί εξωχώριες (off shore) εταιρείες με ακίνητα στην Ελλάδα και έχουν ξεκινήσει έλεγχοι από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Παράλληλα, το ΣΔΟΕ μαζεύει και ελέγχει στοιχεία που αφορούν στις off shore με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους που συναλλάσσονταν με την Ελλάδα.

Επιπλέον, ο κύριος Μαυραγάνης δήλωσε ότι επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, εξετάζει τον τρόπο εφαρμογής του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων και θα ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Εν τω μεταξύ, με στόχο τη φορολογική συμμόρφωση όσων έχουν εκκρεμότητες με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα συνεχιστούν εντατικοί έλεγχοι καθώς και προσπάθειες είσπραξης των οφειλών προς το δημόσιο, ιδιαίτερα για όσους οφειλέτες μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν.

Σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και τις επακόλουθες ποινές, ο υπουργός τόνισε ότι είναι υψίστου σημασίας να ερευνηθεί αν πρέπει ο συμβιβασμός με τις φορολογικές Αρχές σε μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, να σημαίνει αυτόματα ότι δεν πρέπει να επιβληθεί κάποια τιμωρία για αυτή την πράξη.