Περισσότερα από 25 εκατομμύρια ακίνητα στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /var/www/clients/client6/web35/web/includes/menu.inc).

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια και ενδέχεται να εργαστούν επιπλέον ώρες προκειμένου  να ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των ακινήτων στο περιουσιολόγιο που συμπίπτει με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ. Την προσπάθεια αυτή συνεχάρη ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, τονίζοντας τη συμβολή της ΓΓΠΣ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και στη διευκόλυνση των συναλλαγών.

'Ηδη μέχρι στιγμής έχουν καταγράψει στοιχεία ακινήτων για πάνω από 5,5 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα που συμπλήρωσαν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το 2005, ενώ  μένει να καταχωρηθούν οι αλλαγές που έγιναν μέσα στα έτη 2006-2007. Οι μεν του 2006 αναμένεται να ενσωματωθούν έως το τέλος του 2007 και για το 2007 θα καταχωρηθούν με το Ε9 τον Μάρτιο του 2008.

Με το Περιουσιολόγιο θα:

  • γίνεται διασταύρωση όλων των αλλαγών που αφορούν στην περιουσιακή κατάσταση των Ελλήνων φορολογουμένων.
  • καθορίζεται η αξία των ακινήτων που υπόκειται σε φόρο των ακινήτων
  • ελέγχεται η περιουσιακή κατάσταση αυτών που έχουν οφειλές στο Δημόσιο.
  • καταργηθεί η υποβολή του ειδικού εντύπου Ε9 για Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων που οι φορολογούμενοι υπέβαλλαν μαζί με τη φορολογική τους δήλωση.
  • θα περνάνε αυτόματα οι αλλαγές στα περιουσιακά δικαιώματα μέσα από το Taxis.
  • θα χρειάζονται λιγότερα δικαιολογητικά.
  • θα γίνεται αυτόματη σύνδεση του κωδικού του κάθε ακινήτου με το ΑΦΜ του πωλητή και του αγοραστεί κι έτσι το σύστημα θα ενημερώνεται αυτόματα.
  • οι φορολογούμενοι θα μπορούν στο ηλεκτρονικό τους αρχείο για να ενημερωθούν για την περιουσιακή τους κατάσταση χρησιμοποιώντας τον προσωπικό τους κωδικό.

Το Περιουσιολόγιο αποτελεί εργαλείο καθοριστικής σημασίας τόσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όσο και για καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων και την αποτελεσματικότερη  λειτουργία των Δημόσιων Υπηρεσιών.