Νέο ΕΝΦΙΑ για ακίνητα εξωτερικού ετοιμάζει η κυβέρνηση.

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /var/www/clients/client6/web35/web/includes/menu.inc).

Τον Νοέμβριο ξεκινά το Περιουσιολόγιο τον ενώ το 2016  οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνουν ηλεκτρονικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μίλησε για την επιβολή Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων  για ακίνητα Ελλήνων στο εξωτερικό σε  συνέδριο για την αγορά ακινήτων, διαμηνύοντας ότι από το 2016 θα γίνεται πλέον ηλεκτρονική μεταβίβαση όλων των ακινήτων. Σύμφωνα με δηλώσεις του,  το νέο σύστημα αντικειμενικών τιμών των ακινήτων που θα πλησιάζουν τις εμπορικές τιμές θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2016.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθούν στοιχεία που έχει το υπουργείο Οικονομικών και αποδεικνύουν την ύπαρξη 3.200 ακινήτων στο Λονδίνο που ανηκουν σε Έλληνες για να γίνει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ εξωτερικού. Φέρνοντας ως παράδειγμα τη φορολόγηση ιδιοκτησιών Ιταλών στο εξωτερικό με βάση ρυθμίση της κυβέρνησης Μόντι, θεώρησε άδικο να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ  οι κάτοικοι Ελλάδας και όχι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι το 2016 θα γίνουν ηλεκτρονικά ενώ το 2017 θα δημιουργηθεί μια ειδική φόρμα στο Taxis και θα δοθεί πρόσβαση στους συμβολαιογράφους έτσι ώστε να φέρουν σε πέρας τις υποθέσεις τους.

Προκειμένου να μεταβιβάσουν κάποιο ακίνητο, θα πρέπει να εισέλθουν στο σύστημα και να καταχωρήσουν τα στοιχεία αυτού που μεταβιβάζει το ακίνητο και των αντισυμβαλλόμενων. Ο προσδιορισμός του φόρου θα γίνεται από την εφορία μέσω του Taxis για να εκτυπωθεί η γνωστή Ταυτότητα Οφειλής και να πληρωθεί ο φόρος. Με τον τρόπο αυτό οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Ο κύριος Αλεξιάδης σχολίασε ότι μέχρι πρότινος οι εφαρμογές του κεφαλαίου δεν περιλαμβάνονταν στο ΤΑΧΙS με αποτέλεσμα να εκκρεμούν έσοδα προς είσπραξη στους φακέλους που βρίσκονται στις εφορίες, Ωστόσο, υποσχέθηκε να φέρει μεγάλες αλλαγές στην κτηματαγορά από το 2016 με την καθιέρωση ηλεκτρονικής φόρμας στο Taxis.

Όσον αφορά τις αντικειμενικές αξίες, δήλωσε ότι το Σεπτέμβριο του 2016  θα έχει ολοκληρωθεί ένα σύστημα κοντά στις εμπορικές αξίες ενώ το περιουσιολόγιο θα έχει ήδη ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2015.