Νέα στοιχεία φέρνουν στο φως αναντιστοιχίες ανάμεσα σε εισόδημα και περιουσία

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /var/www/clients/client6/web35/web/includes/menu.inc).

Κατόπιν ηλεκτρονικών ελέγχων και αντιπαραβολών δηλώσεων και στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την πάταξη της φοροδιαφυγής,  εντοπίστηκαν 150 δικηγόροι που δήλωναν εισόδημα πολύ χαμηλότερο από την περιουσιακή τους κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, η αναλογία εισοδήματος-περιουσίας υπολογίζεται σε 1 προς 113 ευρώ.

Με τον ίδιο τρόπο βρέθηκαν 65 συμβολαιογράφοι με αναλογία εισοδήματος/περιουσίας 1 προς 40 και 35 καλλιτέχνες με αναλογία 1 προς 61. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος χρησιμοποιώντας 70 τεχνικές διασταύρωσης χάρη στη νέα τεχνολογία που διαθέτει η ΓΓΠΣ προκειμένου να εντοπιστούν οι πιθανοί παραβάτες.

Επιπλέον, βρέθηκαν πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έπαιρναν αμοιβή από την εταιρεία τους χωρίς όμως να τη δηλώνουν ολόκληρη στον φόρο εισοδήματος. Η περίπτωση ιδιοκτήτη επιχείρησης που έλαβε 107.079 ευρώ και δήλωσε 10.779, επειδή "ξέχασε" απλώς ένα μηδενικό είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα.

Mόνο το 2009, εντοπίστηκαν 1.763 περιπτώσεις χωρίς να έχουν δηλώσει επιχειρηματική αμοιβή, με το συνολικό ύψος να ανέρχεται στα 10.624.580 ευρώ, ενώ όσον αφορά την ακίνητη περιουσία εντοπίστηκαν 990 ιδιοκτήτες ακριβών ακινήτων με ληξιπρόθεσμα χρέη, με την ακίνητη περιουσία να υπολογίζεται στα 288 εκατομμύρια ευρώ και τη συνολική οφειλή στα 6,7 εκατομμύρια ευρώ.  Από αυτές τις περιπτώσεις:

  • 410 εξόφλησαν το ποσό
  • 178 ρύθμισαν το χρέος τους
  •  σε 23 το Δημόσιο προέβη σε κατάσχεση της περιουσίας
  •  σε 10 περιπτώσεις τελείωσε η διαδικασία κατάσχεσης τον Σεπτέμβριο.

 

Συνεχίζοντας το έργο της και αξιοποιώντας την τεχνολογία που διαθέτει, η ΓΓΠΣ σκοπεύει να στρέψει τους προβολείς της και σε άλλες “σκοτεινές” και μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, έχοντας στο στόχαστρο ομάδες υψηλού κινδύνου όπου οι ανακρίβειες βγάζουν μάτι.