Μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής: Περιουσιολόγιο και Εντατικοί Έλεγχοι

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /var/www/clients/client6/web35/web/includes/menu.inc).

Η ενεργοποίηση του περιουσιολογίου για όλους τους φορολογούμενους, αναμένεται να θέσει στο στόχαστρο της εφορίας καταθέσεις, δάνεια και χρηματιστηριακές συναλλαγές μέσω συνεχών ελέγχων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Βάσει του Επιχειρησιακό Σχέδιο Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων για το 2015, επεκτάθηκε έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, που ελέγχει την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογούμενων σε όλες τις δανειακές συναλλαγές ενώ σε όλα τα χρηματιστηριακά προϊόντα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Οι δράσεις που έχουν ως στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι

 • Η βεβαίωση μέσω φορολογικών ελέγχων ποσού άνω του 1,04 δις €, με εξαίρεση υποθέσεις με χαμηλή ή μηδενική αναμενόμενη εισπραξιμότητα  όπως είναι οι ανύπαρκτοι, οι φτωχοί ή οι εξαφανισμένοι φορολογούμενοι και υποθέσεις που σχετίζονται με πλαστά και εικονικά στοιχεία (Προβλέπεται αύξηση κατά 50% σε σύγκριση με το αποτέλεσμα που είχε επιτευχθεί την 31/12/2014 )
 • Αύξηση της βεβαίωσης από μερικούς φορολογικούς ελέγχους, κατά 50% έναντι του επιτευχθέντος αποτελέσματος την 31/12/2014 (ήτοι βεβαίωση ποσού άνω των 700 εκ. €).
 • Μείωση του ποσοστού των υποθέσεων ελέγχου για τις οποίες ασκείται ενδικοφανής προσφυγή κατά 25% σε σχέση με το έτος 2014.
 • Εισπράξεις επί των βεβαιωθέντων τόσο από πλήρεις όσο και από μερικούς ελέγχους των Δ.Ο.Υ. ποσού άνω των 170 εκατ. Ευρώ (εισπραξιμότητα τουλάχιστον 10%)
 • Επαναξιολόγηση υφιστάμενων υποθέσεων Δ.Ο.Υ. με εντολές ελέγχου και υποβολή εισήγησης προτεραιοποίησης και αναμενόμενης απόδοσής τους στη Γεν. Δ/νση Φορολογικής Διοίκησης μέχρι 13/03/2015.
 • Διενέργεια τουλάχιστον 2.000 ελέγχων φορολογίας κεφαλαίου.
 • Διενέργεια ικανού αριθμού ελέγχων πρόληψης (μερικών επιτόπιων) από τις Δ.Ο.Υ. και την Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή, η λαθρεμπορία και το παραεμπόριο.

Επίσης, ως το τέλος του 2015 έτους πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Μητρώο των offshore εταιρειών, ενώ προωθείται και η ενεργοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης και είσπραξης οφειλών. Συνολικά φέτος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει να ειδοποιήσει τηλεφωνικά περισσότερους από 100.000 φορολογούμενους, ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή και αυτοματοποιημένο σύστημα μηνιαίας υπενθύμισης “υποχρεώσεων” μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προβλέπει μπαράζ ελέγχων για την σύλληψη της φοροδιαφυγής. Έτσι, μεταξύ άλλων προβλέπει:

 • Έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων
 • Αύξηση της βεβαίωσης και είσπραξης από ελέγχους, μέσω αποτελεσματικότερης στόχευσης και προτεραιοποίησης των υποθέσεων με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής.
 • Έλεγχο των φορολογούμενων μεγάλου πλούτου.
 • Ενεργή καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, τσιγάρα και άλλα προϊόντα.