Δήλωση περιουσιακών στοιχείων

Αναλυτικό πόθεν έσχες για όλους αναμένεται να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση, αναγκάζοντας όλους τους φορολογούμενους να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, είτε πρόκειται για κινητή είτε για ακίνητη περιουσία. Σημειώνεται ότι δεν θα μπορούν να δικαιολογηθούν ποσά ή αγορές μεγάλης αξίας εφόσον δεν έχουν δηλωθεί. Ο συνολικός φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται βάσει της διαφοράς των δαπανών και των αποταμιεύσεων / εισοδημάτων, ενώ προβλέπονται κι άλλες επιβαρύνσεις.

Με τη συμπλήρωση ενός ειδικού εντύπου με τον κωδικό Ε10, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2013, βάζει στο στόχαστρο τις καταθέσεις με σκοπό να καταγραφεί η κινητή και ακίνητη περιουσία των Ελλήνων φορολογούμενων που έχουν είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.  Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ηλεκτρονικά στοιχεία για όλες τις δαπάνες που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια του 2012, ενώ κινδυνεύουν με ποινικές διώξεις και χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, ή με επιβολή φόρου αν παρέλειψαν να τα δηλώσουν στο παρελθόν. Σύμφωνα με τους εισηγητές του σχεδίου, θα επιτρέπεται απόκλιση της τάξεως του 10% - 15% μεταξύ εσόδων και δαπανών.

Παράλληλα, προβλέπονται έλεγχοι και διασταυρώσεις για τον εντοπισμό τυχόν αποκλίσεων ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία ενώ ο φόρος για όσους δεν τα δηλώσουν θα συναποφασιστεί κατόπιν διαβουλεύσεων με την Τρόικα. Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει τις βάσεις δεδομένων των τραπεζών, των ταμείων, των κλινικών, του Κτηματολογίου, εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ καθώς επίσης και άλλων φορέων για να διασταυρώσει στοιχεία των φορολογουμένων.

Ωστόσο, ο φόρος σε αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία δεν θα ισχύσει για περιπτώσεις νομιμοποίησης βρώμικου χρήματος ή για πολιτικούς ή υπαλλήλους που είχαν ένα δημόσιο αξίωμα.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ήδη προβεί σε συγκέντρωση στοιχείων από τις τράπεζες για το σύνολο των συναλλαγών των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών, διασταυρώνοντας στοιχεία με τις δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος,  για όλες τις δαπάνες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2012.