Απόφαση κατάσχεσης των αδήλωτων περιουσιακών στοιχειων

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /var/www/clients/client6/web35/web/includes/menu.inc).

Σύμφωνα με συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδη, στην εφημερίδα «Το Βήμα», προβλέπεται να επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το ποσό που αποκρύπτεται από το Περιουσιολόγιο, με κίνδυνο οι φορολογούμενοι να χάσουν ό,τι παραλείψουν να δηλώσουν, είτε πρόκειται για αυτοκίνητα, ακίνητα,  σκάφη αναψυχής, καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. 

Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί στο εξής να έχει πλήρη γνώση της περιουσίας όλων των πολιτών, να ελέγχει και να εντοπίζει όσους δεν δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, επιβάλλοντας τσουχτερά πρόστιμα και σε ορισμένες περιπτώσεις, προβαίνοντας ακόμα και σε κατάσχεση της αδήλωτης περιουσίας.

Σύμφωνα με ρύθμιση που αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα στη Βουλή, όσοι δεν δηλώσουν κάποιο περιουσιακό τους στοιχειο στη φορολογική τους δήλωση, κινδυνεύουν να πληρώσουν το αντίστοιχο πρόστιμο και να δουν την περιουσία τους να δεσμεύεται αν αυτή δεν εμφανίζεται στο Περιουσιολόγιο.

Ηδη το Δημόσιο είναι σε θέση να γνωρίζει τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε φορολογουμένου. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση  του Περιουσιολογίου, ο φορολογούμενος δεν θα μπορεί πια δικαιολογήσει αδήλωτα ποσά.

Επιπλέον, διευκρίνησε ότι δεν χρειάζεται να κατατεθεί νέο έντυπο στα πρότυπα του Ε9. Αντί αυτού, υπάρχει η σκέψη να αποσταλλεί ένα email από το υπουργείο Οικονομικών σε κάθε φορολογούμενο πολίτη, ενημερώνοντάς τον για την περιουσιακή του κατάσταση σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το Κτηματολόγιο,  τις τράπεζες, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ κ.τ.λ. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί εντός ενός μήνα να μπει στο αρχείο με έναν κωδικό που θα του δοθεί και να αλλάξει τα στοιχεία του σε περίπτωση που διαφωνεί με το ποσό που αναγράφεται, πριν την οριστικοποίηση των στοιχείων, κάτι που θα αποτελεί την τελική δήλωση του Περιουσιολογίου.  Κατά συνέπεια, όπως σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός, πρόκειται για μια διαδικασία που ούτε χρονοβόρα ούτε δύσκολη είναι και θα φέρει στο φως της δικαιοσύνης αυτούς που έχουν αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία.

Μέσα στο 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί το Περιουσιολόγιο, περιλαμβάνοντας τόσο ακίνητα όσο και κινητά περιουσιακά στοιχειά, όπως καταθέσεις, μετρητά σε θυρίδες, συμμετοχές σε εταιρείες, αγορές μετοχών, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, τα οποία βρίσκονται εντός ή εκτός Ελλάδας. Πρόκειται για ένα όπλο κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και ένα μέσο εντοπισμού αδήλωτων περιουσιακών στοιχειών, ενω για περιουσία που οι φορολογούμενοι έχουν στο εξωτερικό, προβλέπεται συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς. Επιπλέον, όπως υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός και πρώην πρόεδρος των εφοριακών, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της θέσης του και των πολιτικών και οικονομικών αναγκών, οι μειώσεις θα εστιαστούν στα λειτουργικά κόστη και όχι στους μισθούς υπαλλήλων που αμειβονται με 820  ευρώ το μήνα και είναι ήδη επιβαρυμένοι με τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ και των εμβασμάτων στο εξωτερικό. Ο ίδιος και το επιτελείο του δεσμεύτηκαν να δώσουν λύσεις σε ήδη υπάρχοντα προβλήματα και στα πλαίσια σκληρών μέτρων φορολογίας να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, σε πλήρη εναρμόνηση με μέτρα της κυβέρνησης και την απόφαση του Πρωθυπουργού να φορολογείται στο εξής το εισόδημα των βουλευτών  όπως των υπόλοιπων πολιτών. Με την απόφαση αυτή, η βουλευτική αποζημίωση και τα έσοδα από τις επιτροπές της Βουλής θα φορολογούνται κανονικά. Όσο για υπόλοιπα, όπως τα έξοδα των για το γραφείο, τα έξοδα μετακίνησης κτλ για τα οποία οι βουλευτές αποζημιώνονται, με την προϋπόθεση ότι είναι μέσα στο όριο που έχει οριστεί από τη Βουλή, θα μένουν εκτός φορολογίας.

Στη συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός αναγνωρίζει τα λάθη, τις παραλείψεις και τις καθυστερήσεις του παρελθόντος στον τομέα της φορολογίας, αρνούμενος ωστόσο να σχολιάσει το κατα πόσο ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης φέρει ευθύνες, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς. Επιπλέον, υποσχέθηκε να ενισχύσει τους ήδη υπάρχοντες ελέγχους και να προχωρήσει σε νέους σχεδιασμούς με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, επιθυμώντας να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας  και τον έλεγχο που γίνεται από την Εφορία και την Αστυνομία σε μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς που είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή.

Στα πλαίσια αυτών των σχεδιασμών προβλέπεται να γίνει διασταύρωση σε επίπεδο ΣΔΟΕ για χιλιάδες φορολογούμενους των ετήσιων εισοδημάτων με τους τραπεζικούς λογαριασμούς και να δωθούν κίνητρα στους φορολογούμενους να επαναπατρίσουν καταθέσεις τους ή να δηλώσουν αδήλωτα εισοδήματα.  Αν και οι φορολογικοί συντελεστές παραμένουν ανοιχτοί, ο αναπληρωτής υπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι της τάξεως του 20%.

Ίδια τεκμήρια,  λογικοί συντελεστές για το εισόδημα

Ο κύριος Αλεξιάδης σχολίασε ότι μέσω των τεκμηρίων προσδιορίζεται έμμεσα το εισόδημα, κάτι που όμως σταδιακά μετατράπηκε σε μέθοδο υπερβολικής φορολόγησης, επιβάλλοντας επανεξέταση των τεκμηρίων ούτως ώστε να είναι λογικά και να αντιμετωπίσουν την μεγάλη φοροδιαφυγή. Επιπλέον, έκανε λόγο για αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και στη φορολογία εισοδήματος με στόχο τη φορολογική σταθερότητα και τη δημιουργία επενδύσεων.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, αποκλείει το ενδεχόμενο μεγάλων αλλαγών, διαβεβαιώοντας ότι οι όποιες αλλαγές ισχύσουν από το 2016 στις κλίμακες θα γίνουν κατόπιν συζήτησης και συμφωνίας με τους θεσμούς. 

 

bullets test:

  • lala
  • lolo
  • lili